Технології посіву ріпаку та поради для успішного агробізнесу

  • Технології посіву ріпаку та поради для успішного агробізнесу

Публікуючи цей матеріал, ми ділимося з аграріями тим досвідом, який дозволив отримати 100% результат, не дивлячись на проблеми клімату, посухи, нестачу вологи та інше - вже кілька років поспіль стабільно врожай 3-4т/га ріпаку. Таких результатів досягаємо не тільки ми, а й наші партнери, які успішно користуються цими технологіями на власних полях.

 

Дослідницький центр ТОВ «АФ «Батьківщина»

В період цих випробуваннь ми мали постійну підтримку від експертів та консультантів, серед яких були фахівці заводу Horsch, агрономи - представники BASF, Syngenta та Yara. Окремо були запрошені науковці в галузі агрономії, під наглядом яких ми змогли отримати результат, який перевершив наші сподівання та став проривом у технологіях вирощування озимого ріпаку.


Методи підготовки ґрунту до посіву - початок.

Основний передпосівний обробіток ми проводимо глибокорозпушувачем Horsch Tiger 4MT з бункером від сівалки Horsch Pronto 12NT, що дає нам можливість вносити одразу два види добрив на потрібну нам глибину.

horsch tiger mt

Глибокорозрохлювач Horsch Tiger 4MT

Таким чином поклавши добрива на 15-20см ми стимулюємо тягнутись кореневу систему глибше, та виключаємо ймовірність дефіциту поживних речовин на етапах, коли корінь досягне даної глибини. 
Після внесення добрив робимо паузу: 10-15 днів чекаємо на появу бур’янів і після цього робимо культивацію культиватором Salford на глибину 6-7см та відразу проводимо посів і отримуємо чудові дружні сходи.

 

Класичний посів з Horsch Pronto – важливі особливості.

Багато років займаючись посівом ріпаку ми не відійшли й від класичної технології посіву зерновими сівалками Horsch Pronto з міжряддям 20см. Важливою особливістю посіву даною сівалкою є той факт, що вона не робить ідеально точну розстановку, і по-друге, глибина посіву варіюється до 0,5см. Тому дуже важливо мати гарантовану вологу при посіві будь-якою зерновою сівалкою. До підбору гібридів ріпаку підходимо дуже ретельно, якщо на полі присутні проблемні бур’яни - сіємо гібрид ріпаку «Елмер» BASF, адже він стійкий до імідозолінонів. Вносимо восени гербіциди від BASF: «Євро-лайтінг» 1,1 л/га., або Нопасаран 1,3 л/га., для контролю всіх небажаних бур’янів.

При посіві широкорядно, у нас є можливість восени провести міжрядне прополювання, якщо ми не хочемо навантажувати ґрунт пестицидами, цим також відрізняється посів зерновою сівалкою від посіву широкорядними сівалками. При посіві зерновими сівалками така операція не можлива.

 

Особливості посіву Horsch Focus та Horsch Maestro.

Особливістю посіву Horsch Focus із соняшниковою шиною, або Horsch Maestro є те, що ми можемо гарантувати точну розстановку та глибину. Ми впевнені, що отримаємо дружні, та рівномірні сходи. Особливо великих втрат у врожайності, при посіві зерновими сівалками немає, але за нашим досвідом при посіві просапною сівалкою, ми заощаджуємо до 30 – 40% насіння, за рахунок зменшення норми висіву.

horsch focus фото

Трактор New Hollabnd Т8.410 (409л.с) на фото агрегатується з сівалкою Horsch Pronto


Таким чином підбиваючи підсумки після збору врожаю ріпаку у 2020 році, ми прийняли рішення, що і у 2021 році ми будемо використовувати технолгії таких посівних комплексів як:
- Horsch Pronto;
- Horsch Maestro;
- Horsch Focus.

Це дасть нам змогу сіяти прямим посівом з рихленням, зерновими сівалками, тому що ріпак чудово підходить під усі вищезгадані технології посіву та посівні комплекси.

* Посів буде проводитися в залежності від погодних умов.

 

Огляд сходів поле №1. Horsch Maestro - посів з міжряддям 50см.

У серпні 2020 року перед збором врожаю ми оглянули поле з озимим ріпаком, яке було посіяне 25 червня 2019 року. Поле було посіяне за класичною для «АФ «Батьківщина» передпосівною технологією: на полі працював глибокорозпушувач Horsch Tiger, та проводилася передпосівна культивація культиватором Salford. Посів проводився сівалкою Horsch Maestro 36SW з міжряддям 50см. Висівали гібрид ріпаку компанії BASF «Елмер».

 Для захисту ріпаку застосовували систему «Clearfield®» від BASF, а саме гербіцид «Євро-лайтинг» у дозуванні 1,1л на 1 гектар обробки. Дану операцію виконував самохідний обприскувач STARA Imperador 4000, з унікальним запатентованим центральним розташуванням штанги та подвійною лінією. Далі проводили дві рост-регуляції восени.

Перша у фазі 4 листків, це було внесення фунгіциду регулятора росту «Карамба Турбо» від BASF. Внесення відбувалося самохідним обприскувачем New Holland Defensor – вибір року 2020.

new holland defensor hc фото

New Holland Defensor HC

Друга - через місяць у фазі 6-7 листків. Використовували рост-регулятор «Сетар» від Syngenta 0,5 л/га., роботу виконував обприскувач New Holland Defensor 3500. Цим ми зрегулювали ріст рослини та не дали витягнутись кореневій шийці. Ріпак добре перезимував, не дивлячись на стресові умови, такі як заморозки до -19 градусів, які були зафіксовані 14-го березня 2020 року.

Норма висіву на даному полі була з густотою 300 тис. насіння на гектар.
Продовжуючи тему захисту рослин, ми провели загалом 9 інсектицидних обробок:
- чотири восени 2019 року;
- п'ять навесні 2020 року; 

Для боротьби зі скритнохоботніком поле оброблювалося системними препаратами, такими як інсектицид «Енжіо» від Syngenta. Внесення робили самохідним обприскувачем Horsch Leeb, який дозволяє ідеально контролювати краплю та працювати на відстані 30см від рослини!
У 2021 році компанія ПОЛЕТЕХНІКА представляє вже нову генерацію самохідних обприскувачів – Horsch Leeb VL з об’ємом баку 6 000л.

Для найшвидшої нейтралізації скринтохоботніка наші самохідні обприскувачі виїжджали на обробку полів відразу, без зволікання, як тільки ми помічали скритнохоботників у пастках. 

Проти молі ми застосовували у 2020 році інсектицид «Ампліго» від Syngenta. У підсумку поле на момент збору врожаю було абсолютно чистим, без шкідників та бур’янів. 

Посів ріпаку за технологією «міжряддям 50см» просапною сівалкою Horsch Maestro 36SV є лідером врожайності в «АФ «Батьківщина», з глибоким рихленням Horsch Tiger та культивацією культиватором Salford.

horsch maestro 36sw фото
Horsch Maestro 36SV
 

 Огляд сходів поле №2. Horsch Focus - посів із міжряддям 70см.

Розглянемо тепер і друге поле, яке ми посіяли сівалкою Horsch Focus 6TD по мінімальній технології. Передпосівна обробка проводилася дискатором Horsch Joker RT. Під час посіву, для кращого розвитку кореневої системи, ми підрихлили ґрунт лапами сівалки Horsch Focus. 

Під час посіву даною сівалкою ми використовували просапну шину з міжряддям 70см.

Як і на полі №1, ми висівали той самий гібрид ріпаку компанії BASF - «Елмер», абсолютно аналогічний захист рослин: інсектицидний, фунгіцидний, та гербіцидний. Як підсумок ми побачили, що посів сівалкою Horsch Focus з просапною шиною, і по мінімальній технології, майже не відстає від класичного посіву з глибоким рихленням. Хоча відмічаємо, що восени 2019 року, у фазі чотирьох листків, густота на цьому полі була меншою. Це трапилося через те, що пройшли дощі, утворилася скоринка, і невелика частина рослин залишилася під нею.  


Рівномірність цвітіння ріпаку.

Ми ніколи не «клеїмо ріпак» і на власній практиці ми ніколи не робили десикацію ріпаку. Досягаємо рівномірного дозрівання всього ярусу стручків використовуючи фунгіциди компаній Syngenta та BASF. На етапах поновлення вегетації на висоті ріпаку 25-30см використовували фунгіциди:
- «Альтерно» BASF;
- «Амістар» Syngenta;

У фазі початку цвітіння 25-30% використовувався фунгіцид «Альтерно», та інсектицид «Біскайя». Під кінець цвітіння 70-80% використовувався фунгіцид «Піктор» від BASF 0.5л/га.
У підсумку на полі №2 рівномірно дозрівають як верхні стручки, так і нижній ярус. Тому ми економимо на сушці та десикації, не заїджаючи обприскувачем задля десикації та зайвий раз топтати рослини. 

  

Підсумки. Огляд сходів полів №1 та №2.

Узявши для прикладу рослини поля №1 - посіяного за традиційною технологією, та поля №2 - посіяного по мінімальній технології. Ми зробили висновок, що посіяні за різними технологіями рослини дозріли рівномірно, не маючи конкуренції.

Стручків на одній рослині до 1000, що дозволило нам отримати врожай у рамках 35-40 ц при посушливих умовах та недостатньому зволоженні ґрунту. Розрізавши рослину з поля №1, яке було посіяне сівалкою точного висіву Horsch Maestro 36SV ми побачили, що ріпак повністю заповнений, здоровий та з великою кореневою шийкою.

 На всіх етапах ми використовували добриво Yara Vita «Bortrac»:

- восени, три обробки по 1л/га кожна;
- навесні, 2 обробки по 1л/га кожна, після відновленню вегетації;

Тепер переходимо до другої рослини з поля №2, яке було посіяне сівалкою Horsch Focus з міжряддям 70см. Поруч зі здоровою рослиною ми побачили «двійник», який дозрівав поруч. Двійник виглядає дуже слабким, з малою кількістю стручків - рослина не розкрила свій потенціал. «Двійник» демонструє нам, який може бути результат при «суцільному посіві».

Після цього ми беремося безпосередньо до огляду здорової рослини. Розрізавши її наполовину бачимо чистий стовбур, без жодного ураження скритнохоботніком - результат роботи інсектициду «Енжіо» від Syngenta. 

Отже, головний висновок, що не дивлячись на всі проблеми клімату, посухи, нестачу вологи, ТОВ «АФ «Батьківщина» вже кілька років поспіль отримує стабільний врожай ріпаку 3-4 т/га завдяки розробленим та перевіреним технологіям, які тепер доступні і вам.

Дивіться наш відеоогляд технологій посіву та вирощування озимого ріпаку