Посів ріпаку з міжряддям від 20 см до 70 см

  • Посів ріпаку з міжряддям від 20 см до 70 см

Технології посіву ріпаку 2019

Найголовніше в посіві Ріпаку отримати сходи. Це одне з найважливіших завдань і найбільша проблема для агронома. Після отримання сходів, наступний етап — зберегти рослини до наступного дощу. Розвиватися та виживати рослини будуть у період найвищих температур найбільш посушливих серпня і вересня місяця. Рослини повинні не загинути від нестачі вологи. Задля цього на перший план виходить технологія збереження вологи від прибирання (розкидання соломи) і до процесу посіву, з можливою підготовкою ґрунту (в залежності від можливостей сівалки).

На власній виробничій базі, на своїх полях, протягом 2018-2019 року фахівці та агрономи компанії ПОЛЕТЕХНІКА досліджували різні технології посіву ріпаку. Особлива увага приділялася отриманню сходів і розвитку рослин в екстремальних умовах, з прицілом на максимально можливий врожай в посушливих умовах клімату півдня і південного сходу України

Досліди проводилися на протязі майже 12 місяців (саме стільки часу минуло від посіву до збирання культури). В результаті була отримана врожайність ріпаку від 2,5 до 4,5 т / га при різних міжряддях, технологіях посіву та способів посіву (суцільний або з точним висівом). Посів проводився за всіма технологіями (включаючи «strip-till»), з міжряддям від 20 см до 70 см і різними схемами захисту і живлення рослин. Що найцікавіше — вибір міжряддя практично не вплинув на врожайність культури.

Результатами наші фахівці були здивовані, що доводить критичний вплив на вибір технології саме кліматичних умов, які в останні п'ять років дуже нестабільні та непередбачувані. Саме можливість реакції на зміну погодних умов в короткочасний період (завдяки наявності оптимального парку техніки) дає можливість отримати максимальний врожай, навіть такої культури як ріпак в умовах посіву в регіонах з недостатньою кількістю вологи.

Яким чином ми досягли такого успіху в врожайності

Були обрані поля в різних підрозділах, з різними ґрунтами та кількістю опадів (в тому числі в центральній частині країни). Посів ріпаку проводився з середини липня 2018 року.

Посів проводився за різними технологіями. У разі проведення передпосівної підготовки ґрунту, вона проводилася дискатором Хорш Джокер, культиваторами Salford, в разі глибокого основного обробітку — Хорш Тигр з одночасним внесенням добрив. Важливо відзначити особливість традиційної технології — при підготовці ґрунту плугом сходів практично не було, ґрунт був висушений. Ця технологія для посушливих умов не підходить.

Слід відзначити той факт, що для досягнення вищевказаних безпрецедентно високих результатів врожайності ріпаку при обробці ґрунту та посіві, використовували виключно техніку HORSCH. А саме:

- дискатор HORSCH Joker моделі RT
- глибокорозпушувач HORSCH Tiger моделі MT

Посів проводився сівалками HORSCH:
- точного висіву Maestro
- зерновою Pronto NT
- універсальнюї Focus за технологією «strip-till» із суцільним та точним висівом з шиною Maestro RC.
Саме така комбінація техніки для обробки та посіву дозволила нам, на початковому етапі, закласти основу нашого успіху та отримати сходи, зберегти рослини.
У вигляді експерименту посів проводився точним висівом з міжряддям 70 см. Мало хто вірив в успіх, але підсумок перевершив навіть наші розрахункові очікування. Ми отримали один з найвищих урожаїв в регіоні, саме з таким міжряддям.

Далі у нас буде кілька випусків онлайн щоденника, де ми будемо описувати всі наші кроки.

Як все почалося:

Липень 2018, перша половина. Підготовка до посіву.

- На окремих ділянках проводилася глибока обробка глибокорозпушувачем Horsch Tiger MT, з внесенням добрив і обов'язковим коткуванням — для збереження вологи. Внесення добрив на глибину роботи лапи, стимулює миттєвий розвиток кореневої системи рослин вглиб. Завдяки цьому культура краще переносить посуху.

- Деякі поля оброблені тільки дискатором Horsch Joker RT на мінімальну глибину для закриття вологи, подрібнення і розподілу соломи.

Обов'язковою умовою є відсутність так званої «плужної підошви».
- Окремі поля посіяні по нульовій технології, як зерновими, так і сівалками точного висіву.
- Окремо варто відзначити посів сівалкою Focus за технологією «strip-till», під цю сівалку ми не проводимо ніяких додаткових обробок ґрунту і проводимо прямий посів у стерню після збирання з локальним внесенням добрив.

За усіма вищевказаним технологіям посіву технікою Horsch, дуже важливим, і необхідним фактором отримання сходів та їх збереження є наявність пожнивних залишків на поверхні ґрунту. Саме цей фактор дозволяє зберегти дорогоцінну вологу, та запобігти її випаровування в умовах максимально високих температур, що у свою чергу дозволяє зберегти рослини до випадання дощу.

Все це ви можете детально побачити на відео на нашому каналі ютуб ПОЛЕТЕХНІКА за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=vi3mm9a2qAE